Friday, 11 September 2015

Nak gak hashtag 4FriendsinTerengganuJe

  Assalamualaikum. Rasa mcm trpanggil nak update psl permulaan penggembaraan aku dgn 3 teletubbies ni. Kalo cerita psl first impression kat UMT (hint ciked :serious best) dan fsl course tu, lambat sikit la update nye yer.. Lgpun nak cerita psl course, tak byk sgt tahu.. Baru 1 minggu mula kelas.

  Teletubbies ni senanye baru je kenal dgn depa2 ni.. Tp mcm dah kenal lama je gayanya. Karenah dorang mmg aku takleh nak paham dan move on sampai skrg.. Btw kami rapat sbb sama2 dok area KL/Selangor.

  Al-kisah toyyibnya adalah mmg kitorg plan last min punya sbb aku dah lama tau, last min plan selalu menjadi dgn izin Allah subhanallah Ta'ala. So kami pung sewa kereta VIVA(RM7 for 1h). Semasuk2 je kami dlm kereta, adalah satu lampu tu yg mmg selalu robek kan hati setiap org yg menaiki kenderaan, kelip2 dgn gembiranya. Tp ada satu masalah lg, taktau tempat buka minyak kat mana. Agak cemas masa ni beb then bertambah cemas apabila si Qila carik seluruh tempat kat tepi sit sampai tercabutlah menda bawah sit tu. Ish2. Ha tulah aku, masa amik lesen dulu tak study betul2. Jpj tu pulak baik hati tak soal. Then tetiba ada kereta VIVA masuk blkg. Lucky us. Pastu Qila dgn perangai selambanya pegi kat kereta belakang tanya tempat buka minyak kat mana. Akak tu bukan main baik hatinya siap dtg kat kereta kami. So kami pun isi la rm15 hinggit (3 bars) mentujui ke Myding.

  Apa yg seronoknya di Myding? Keseronokan takkan timbul kalau kamu sendiri tak menghidupkannya. Mcm bersyukur lah, mostly org miskin rasa cukup je duit tp org berada rasa mcm tak cukup jer, tp hakihatnya, peh hakihat kau. Hakikatnya, yg mencukupkannya dan menghidupkannya adalah rasa kesyukuran tu. Okay anak2, ustazah tamatkan kelas kat sini je.
So, Masing2 cari barang masing2.. Then trjumpa si 2 org teletubbies ni, si Qila dgn Seha, tetiba dgr dorg borak "Weh sayur kat rumah ada lg tak" . Ana dgn aku mmg serius krik2? Apa sbnrnya yg berlaku ni..? Rumah? Sejak bila kami ada rumah? Tiba2....shooo~ nampak kelibat sekumpulan syabab melintas. Pastu Qila bisik, "kalau ada llaki, acah2 sembang barang2 dapur like ikan bilis dah cabut belum kepala? Beras dah basuh belum " . Acah2 jd calon isteri mithali adoyai takleh go on dgn kepala bingai(lawak dia level 999) Qila ni. Tp kami bergurau je. Jaga pandangan. Kitorg just gurau blkg2 je. Saja seronok2. Haa Ustazah cakap apa td,,,Keseronokkan takkan timbul kalau?? *Ustazah left the group.

  Lpstu sume perut dah mendondangkan lagu Realiti Insan(saja mention lagu fav) , kami pun nak carik kedai makan, dah tu nak kedai yg hipster2 je. Dah tanya org sana sini sume taktau.. Tetiba Seha terthrowback tempat mkn dia dgn family time first day dtg sini, nangis jap tepi pintu, Dekat Arfa Batik. Dgn semua budak KL/Selangornya, dgn aku si driver yg first time drive kat negeri org(jauh lak tu), dgn ketiadaan waze , GPS, maps dan sebagainya, maka kepada Allah tempat kami berserah. Akhirnya sampai jgk tempat mkn tu beb. Alhamdulillah dipermudahkan(view lawa+makanan sedap). Nak tips sampai kat tempat yg di tuju? Ok. Kita guna cara manual , tanya org2 tepi jalan di samping boleh merapatkan ukhuwwah sesama manusia, kot2 dpt llaki 2 tanda kat dahi ke? Tp syg, sume pakcik2 je dik non oi.. Tapi2 ,ada laaa ...budak llaki tu si Qila ni nak tegur time lampu merah.. Dah siap2 bukak tingkap..Dah siap2 panggil "Dik2",dorang dah siap pandang nak dtg dah. Tiba2, Aku si driver ni tgk lampu dah hijau, dgn rasa serbasalah terpaksa menggerakkan kenderaan. Makin jauh,makin jauh.... Qila pun mcm.. Okay, lalu burung2 pun berkicauan, ombak pun membadai pantai~ Habis terhuyung-hayang kereta dgn gelak tawa kami. Budak tu pun sama.

  Kedai mkn tu dekat plak dgn Masjid Terapung apung jd kami pun pakat mai singgah nak selfie melfie, tp apa point kalau just nak snap gambo je kan, kita solat sekali itu yg terbaik.

Malam pun dah hari, terpaksa hantar kereta balik. Tp yg tak puas hatinya, jalan jauh mauh, sesat barat, minyak maintain 3 bars. Pikir punya pikir punya pikir camne cara nak abis kan minyak, tetiba ter lalu dpn UNISZA.. Otak aku pun mcm bagi idea bernas, *tolak signal ke atas, kereta menuju ke kiri dan memasuki pintu gerbang UNISZA... Jalan punya jln tetiba ada guard lah pulak jaga, tutup pagar sume, sume gelabah sokmo, nak taknak terpaksa lalu, slow je.. Tetiba2 guard tu angkat tgn, kasi jalan. Kami pun pecah ketawa satttu kali lageyy.. Adui hai hidup ini penuh dgn tiba tiba. So sempat lah round jiran U kami.. Keluar je UNISZA minyak turun satu bar. Ok lah tu kan... . Jd kami pun selamat dgn sampainya di UMT.

  Sampai takat ni je la yea cerita. Saja nak hibur2 di mlm hari.. Nak cerita 4 sekawan yg senanye sedih bila dpt sambung bljr jauh. Tp mahu mencari keseronokkan di bumi Terengganu. Sesungguhnya ada hikmah disebalik nya. Apa2 pun, Pengalaman mendewasakan kita. Selamat menuju alam dewasa! Wassalam.



Assalamualaikum anak2 dr Masjid 
Terapung


Rumah tu over k, nak photoshoot tp lmbt, terlajak ciked.



Enjoy!

Friday, 31 July 2015

Yaumiyat Lil Muslimah

“Berjalanlah dgn penuh harapan walau hidup ini tak selalu bahagia.
Sedekahkan lah sebuah senyuman walau dihatimu tidak lg mampu bertahan.
Belajarlah memaafkan walau dirimu terluka.
Berhentilah memberi alasan walau ingin menyatakan kebenaran.
Hiduplah dlm keimanan walau hari dipenuhi dugaan.
Brpeganglah kpd Allah walau Dia tidak kelihatan..”

Sedikit coretan buat sahabat.. hasil nukilan ana? bukan bahkan jauh sekali.. ana tiru dan tampal sahaja.. diambil drp buku "yaumiyat lil muslimah"
Samuga bermanfaat..

Tuesday, 31 December 2013

New Year ’14

   Assalamualaikum . So , There's less than 10 minutes left until New Year, 2014 ! Despite a lot of ups and downs, I still couldn't thank Allah enough for all the blessings . It has been a tough year and quite a roller coaster ride, but that's life . Do not despair of Allah's mercy , that's what I think when i'm about to lose hope . There's an inspiring quotes that may be just what you need to turn your day around ; " Without the bad days , we can never really appreciate the good ones and there are so many good ones coming your way " . When  my sadness and problems won't go away , the best solution to improve my mood from feelin' down is literally 'doa' and think of Him ( Selawat / Zikr ) .
There's some more which are to stop overthinking..about the problems and find a peace of mind bro and just make myself busy as i can so the wind can blow away my problems , whooshh2 .. problem , problem , go away .just liddat , how i wish . haha i'm just kidding . When it comes to problem / sadness management, everyone has their own way to chill out . But we as a Muslim , already knew about the essential of du'a in our life . ''Orang yang menangis , tidak selamanya akan terus menangis . Bila tepat waktunya , tangisan tersebut Allah akan gantikan dengan rasa bahagia''Jazakallahu khaiyr ! Back to the topic . When it comes to new year , some people instantly give a negative emotions ( mostly muslims ) because our Islamic new year has already passed . Meanwhile , I don't see anything abnormal in thanking Allah for making us see the end of 2013 . And yeah i have my own resolutions I'd like to accomplish this year and Insya Allah it keeps going for the rest of my life . Thank you to my family and my friends for being with me on this 2013's journey and make my life complete ☺️❤️



Alhamdulillah , Ya Allah ! 

 

I wanna ;
 




Monday, 9 December 2013

Now You See Me

              Assalamualaikum. Hari ni nak cerita psl kena prank dgn kwn2 dekat Tanah Aina mlm Sabtu. Before that, kat sana tempat dia Subhanallah, cantik sgt. Damai je. Igtkan banjir and sg keruh, ttp alhamdulillah semua okay cuma lecak sikit je tak sedap and line takdak.
             Mlm Sabtu. Pegi hall dia, main ping pong and sembang2. Tepat jam 9 mlm, ada tayangan video. Lps dah abis tu, ada pasang cerita Now You See Me. This movie was amazing and mindfreak. Tak rugi tgk. Aku masa tu duduk row depan2. Kwn2 aku rmi duduk belakang 2 3 org je depan aku. Itu tak kisah la sbb diaorg mls nk layan movie ni. Aku sorang je yg beria2. Time2 tgh tgk tu pulak.. Husna ckp ' Sara, jom teman aku pegi toilet' . Pulak dah. Org tgh syok ni. Aku ckp la, ' Taknak, ajakla org lain'. Husna paksa jugak. Tp still taknak. Hahaha. Tiba2 cikgu Padali panggil semua pergi melawat cikgu Afiqah yg tiba2 sakit. Aku pun risau jugak ah. So semua pergi khemah cikgu. Time2 tgh otw pegi khemah, tiba2 semua naik tempat makan dia. Aku sumpah tgh blur gila. Kata cikgu sakit. Time tu dah rmi dah kat situ. Aku pun naik la tempat makan tu dgn takde perasaan. Apa yg aku perasan time nak naik, Nabila dah senyum2 kat atas tu, Aizad tgh pumping kat meja lol gila, then tiba2 "HAPPY BIRTHDAY TO YOUUUUUU....". Nampak ada cake chocolate! Suprise!!! Aih, kena prank rupanya! Unexpected langsung! Addy cakap 'Muka Sara blur gila'. Lps tu, ada abang2 kat sana nyanyikan jugak utk aku and panggil birthday girl pergi kat dorang. Tp aku taknak. So dorang igt birthday girl dia, Bello. xD
             Disebalik tabir- Pagi tu abang Zhaf ada tanya, ' yg mana satu Sara?' Pelik jugak dia tanya mcm tu.. Shu pula ckp yg aku dah perasan sbb time siang2 tu dia ada trlepas ckp " sambut mlm ni jelah", then aku pdg dia. Tp aku tak dgr langsung pun senanya. Nabila yg plan semua ni dr mlm sebelum pegi Tanah Aina. Then suruh abg Zhafran beli cake. Bawak dr KL tuuu sampai Pahang.
Mlm tu.. Diaorg ckp ' Kau tau tak, kitaorg nak panggil kau bukan main susah. Ada ke nak tgk movie sampai abis.' Aku gelak je haha sbb movie best doh. Diaorg rmi2 duduk blkg sbb ada 'meeting' rupanya psl benda ni..Bila aku pusing, nampak normal je diaorg. Buat khusyuk tgk movie je semua. Suci je en.. Diaorg cakap lg ' Susah nak buat plan sbb kau asyik pusing blkg je' . Haha sbb aku tgk korang ada yg kejap2 keluar, kejap2 masuk.. Kang aku sorang2 tgk pulak kat situ. Dorang ckp sbb 'kitorg nak pegi tgk cake, sbb senget and nak plan mcmana nak panggil kau.' Nasib baik abang Jamil dpt betulkan cake tu. Plan A- Nabila and Shu suruh Husna ajak aku pergi toilet, then bila dah balik dr toilet tgk semua takde, so Husna ajak pegi cari diaorg and jumpa at tempat mkn. Plan A gagal sbb aku taknak, haha. Plan B- Bello nak buat2 call cikgu. Tp Shu ckp nampak sgt tipu sbb kat sana takde line. Gaga lg. Plan C- Akhirnya suruh cikgu Padali buat announcement pegi lawat cikgu. Ha, tiba2 teringat yg aku perasan Bello ada bangun jugak kat sblh cikgu !! Patutlah !! Then pegi sana, aku nampak Aizad tgh pumping tu rupanya2 dia nak cover cake! xD Aku dah speechless dah time dorang suruh make a wish. Terharu sgt. Cikgu tak dpt join sbb letih sgt. Tp C Haiza ckp 'saya ada dgr orang nyanyi lagu Birthday. 2 kali. Cikgu igt mimpi' haha sekali dgn abang2 yg wish tu. So aku nak ucap terima kasih kt semua kwn2 yg dah susah payah buat benda ni. And abang Zhaf yg tolong buat cake. And dia, Aizad, and Jamil yg bw dr KL sampai Pahang. And Bello yg plan semua ni. And cikgu Haiza, CMP, C.Afiqah, Shu, Erin, Mai,, Addy, Aina, Salsa, Husna, Waneeda, Isma yg bekerjasama dlm menjayakan celebration ini. Betul2 buat aku happy. Hanya Allah shj yg dpt membalasnya. First time kena prank and betul2 teruja.. Pengalaman yg tak dpt dilupakan. Mindblowing~

Wednesday, 2 January 2013

2013 Resolutions.

Assalamualaikum. Hurrraaahhh today is the second blank page of a 365 page book. I can't believe it's already 2013! Ya Allah, now that my senior year has finally begun. Ahh bless me and i'm both excited and nervous. I'm nervous about the SPM and yeah of course i have to work harder at school this year than ever before ughh. I'm not prepare physically, spiritually and mentally..I'm excited about all the "senior stuff" and you know what, i just can't wait to get through all those months. Really wanted to collect each memory to keep it in my mind which can be stored 64gigabyte of memories created , hahah how can i measure that crazy girl lah me.. 
After all, may Allah ease everything. ameen